T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DENİZLİ / BULDAN - Akın Anadolu Lisesi

Hayırseverimiz

Rüştü AKIN

Rüştü Akın 1915'te Buldan da doğdu. Tahsilini Rüştiye'de yaptıktan sonra Buldan'da aile sanatı olan dokumacılıkta işe başladı.

1934'te İstanbul'a gelerek yerleşti. Bir taraftan yerli malı ticaretle uğraşırken diğer taraftan yabancı dil öğrenimi için özel tahsil gördü. İkinci Dünya Savaşı sona erince işlerini genişleterek dış ticarete başladı.

 

1943'te Emel Akın'la evlendi.1947'de Amerika'ya giderek işlerini yürütürken diğer yandan da fabrika kurma hazırlıklarına girişti.
1956'da kardeşi Haydar Akın'la 40 tezgâh ve 23 kişi ile AKIN TEKSTİL Fabrikası'nı kurdu.
Bugün bu fabrika ipliğinden konfeksiyonuna kadar entegre büyük bir tesis haline gelmiştir.

 

Yurt içinde: Bu fabrika ile birlikte EDİP İplik Fabrikası'nın yönetim kurulu başkanlığını yapmıştır. EDPA PAZARLAMA, AKBUL TEKSTİL, AKGÜR KUMAŞ, AKIN PAZARLAMA.

 

Yurt dışında: AKED AG(Basel-İsviçre),EDPA U.S.A(Newyork-A.B.D),EDPA DEUSTSCLAND GMBH(Düsseldaf-Batı Almanya)EDPA Italy, S.D.L(Milano-İtalya)EDPA ALGERIAN(Cezayir)firmalarıyla.

 

Yine Türkiye'de kurduğu Tekstil Bankası ile AKIN Şirketler Grubu'nu oluşturmuştur. Rüştü Akın bununla birlikte hayır işlerinde de bulunmuştur.

 

Okulumuzun kurucusu hayırsever insan Rüştü Akın Bey aramızdan 9 Aralık 1996 yılında ayrılmış olup kabiri Aşiyan mezarlığındadır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 31.12.2014 - Güncelleme: 07.05.2024 16:12 - Görüntülenme: 4548
  Beğen | 2  kişi beğendi